108f45e0-9159-43c2-bbce-e18f57961079

Als je geheugen je in de maling neemt?

Als je geheugen je in de maling neemt?

 

Ken je het 9/11-verhaal? Dat er op 11 september 2001 twee vliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Center in New York vlogen?

Een groep van 25 mensen wist gezamenlijk uit de torens te ontsnappen.

Afzonderlijk van elkaar zijn ze geïnterviewd over hoe hun vluchtweg er uitzag en wat ze precies hadden meegemaakt. Deze interviews zijn gefilmd om zoveel mogelijk informatie te verzamelen met als doel om de veiligheid in wolkenkrabbers te verhogen. Men kwam erachter dat de ene persoon de vlucht anders beschreef dan de ander, terwijl deze mensen de hele tijd bij elkaar waren geweest. Hieruit blijkt dat ieder mens eenzelfde gebeurtenis op zijn eigen manier beleeft.

 

Na een jaar werden deze mensen weer geïnterviewd en kregen precies dezelfde vragen. Ook dit werd weer opgenomen. De interviewers dachten dat ze de verkeerde personen interviewden. Sommige verhalen werden namelijk heel anders verteld in vergelijking met een jaar eerder.

Na vijf jaar hebben ze de mensen nogmaals geïnterviewd en weer dezelfde vragen gesteld. De verschillen met het eerste interview waren nog groter geworden.

 

Elke keer als je aan oude gedachten denkt, verander je deze bewust of onbewust. We laten aspecten weg, omdat we niet alles kunnen verwerken en onthouden door de vele prikkels die we krijgen. We zouden overprikkeld raken als we alles onthouden. Het interessante is dat wij onbewust dingen erbij verzinnen vanuit fantasie en ervaringen.

 

Maar wat is nu de werkelijkheid?

De werkelijkheid is wat jij ervan maakt. De kunst is om de werkelijkheid voor jezelf zo in te richten dat jij je doelen gaat halen. Je werkelijkheid veranderen kan een behoorlijke klus zijn, omdat wij zo gewend en gehecht zijn aan bepaalde gevoelens en overtuigingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Share
Tweet